Northwest Fisheries Science Center

First Annual MERHAB: Azaspiracid and Diarrhetic Shellfish Project Team Meeting

March 16, 2016 (Seattle, WA)

All project participants gave their presentations as scheduled (see Appendix 1, below). Because WA and MA have been tentatively approved for shellfish export to the EU – Spain and the Netherlands - (because these States have the most well developed toxin testing programs), monitoring for YTX, PTX and AZA will become increasingly important (see The next link/button will exit from NWFSC web site http://issuu.com/eastcoastshellfish/docs/2016dcnewsletter/3?e=3708857/34089939) John Kim (visiting scientist from Hanyang University, Seoul, Korea) has potentially isolated a new Azadinium species. This organism will be cultured in order to do genetic and morphological (SEM) characterization.

Catherine Sloan reported on the lower yields for AZA analysis. Further work will be done to improve these yields.

This project provides training to local partners as well as developing nations in the development of effective monitoring programs for harmful algae as well as their biotoxins in seafood and seawater. To date, training classes have been held for Puget Sound partners (SoundToxins) and outer coast Olympic Region Harmful Algal Blooms (ORHAB) collaborators as well as for government agencies in the Philippines, Indonesia and Guatemala as part of the North Pacific Marine Science Organization's (PICES) program on Seafood Safety in Developing Nations. A training class is currently being planned for India in 2014.

Greg Doucette and Zhihong Wang summarized NOAA Charleston LC-MS/MS efforts, emphasizing salt and matrix contamination and how to minimize via hardware set-up and LC elution programming; advantages (e.g., incr. sensitivity) of alkaline vs. acidic mobile phases discussed; need for spike-recovery studies of shellfish matrices highlighted.

Summary Tasks Resulting from the Workshop

Appendix 1. Agenda

NOAA Northwest Fisheries Science Center
2725 Montlake Blvd. E.
Seattle, WA 98112

Please phone Bich-Thuy Eberhart (206) 860-3324 for entry to the building

Arrive between 8:30-8:55 am at NWFSC, coffee talk until 9

Start time: 9am on Wed, Mar 16 in room 438E
9:00-9:10 Welcome and introductions

Background and Methods

9:10-9:40 Review of Azaspiracids - Urban Tillmann (30 min)
9:45-10:15 EU validation of DST methods - Greg Doucette (30 min)
10:20-10:50 US Validation of DST methods – application to AZA - Jon Deeds and Whitney Stutts (30 min) - remote presentation via WebEx
10:50-11:10 LC/MS and unknown peaks, Andy James and Bo Dowen
11:10-11:30 Washington State Dept of Health monitoring overview, DSP illnesses, unknown illnesses potential link to AZAs - Jerry Borchert, Audrey Kuklok (20 min)
11:30-12:00 Washington State Dept of Health analysis – Blaine Rhodes represented the PHL
(Shelley Lankford, Avi Singh) (20 min)

12:00 Lunch

Monitoring and Analysis

12:40-1:00 Monitoring of Dinophysis in Sequim Bay - Neil Harrington (20 min)
1:00-1:20 Monitoring of Azadinium in Washington State waters - Nick Adams (20 min)
1:20-1:40 Isolation from sediments - John Kim (20 min)
1:40-2:00 Extraction and PP2a analysis - BT Eberhart (20 min)
2:00-2:20 LC/MS analysis at NWFSC - Catherine Sloan (20 min)
2:20-2:40 SoundToxins monitoring sites and history - Teri or Jen (15-20 min)
2:45-3:05 Planning and sampling strategy for summer 2016 - Vera (20 min)
3:05-onwards Discussion

4:00 Adjourn

AZA meeting (Vera Trainer)

Wednesday, March 16, 2016
9:00 am | Pacific Daylight Time (San Francisco, GMT-07:00) | 3 hrs 30 mins

  1. November 18, 2015. Project partners met in Long Beach, WA, at the National Conference on Harmful Algae in the U.S. to discuss project logistics. Meeting notes can be found here.
  2. January 21-22, 2016. Whitney Stutts from the US FDA visited Seattle to discuss LC/MS methods and provide training. Notes of her visit can be found here.
  3. March 18, 2016. Project partners met…The meeting summary and agenda can be found here. The 6 sample sites were chosen based on previous detection of lipophilic toxins and the importance of shellfish harvesting in the area. The meeting agenda can be found here, all presentations and a map of the sample sites can be found here.
  4. March 8-10, 2017. Project partners held a discussion at the Washington State Department of Health lab in Shoreline, held their annual meeting at the Jamestown S'Klallam Tribe center in Sequim Bay, WA, and met with the Washington State Department of Wildlife and attended a razor clam dig. The meeting agenda can be found here and photos from the meetings can be found here.